Wat is de meest gesproken taal ter wereld?

Heb je je ooit afgevraagd wat de meest gesproken talen ter wereld zijn? Hoewel er momenteel meer dan 7000 talen zijn, spreekt de helft van de wereldbevolking samen slechts 23 talen.
meest gesproken taal ter wereld

Weten wat de meest gesproken talen ter wereld zijn, is niet enkel interessant voor de statistieken. Wanneer je je bedrijf of product op de wereldkaart wil zetten, kan je maar beter weten hoeveel mensen een bepaalde taal spreken (of als tweede taal spreken) en waar die gesproken wordt. 

Of het nu voor je werk is of voor persoonlijk gebruik, alles wat met taal en andere talen te maken heeft, vinden wij alleszins interessant. 

We hebben de 10 meest gesproken talen op een rijtje gezet.

1. Engels (1,132 miljoen sprekers)

 • 379 miljoen moedertaalsprekers 
 • Niet-moedertaalsprekers: 753 miljoen

Net als Latijn of Grieks vroeger, is Engels vandaag de dag de universele taal. Over de hele wereld wordt Engels gesproken, ook al is het voor velen niet de moedertaal. Het Engels is de standaard taal gebruikt in internationale zaken, toerisme, technologie, enzovoort.

Een tweetalig persoon, die Spaans en Engels spreekt, is in staat om 1 op de 3 mensen te begrijpen die toegang hebben tot het internet (Internet World Stats, 2019). Bovendien heeft hij of zij toegang tot 60% van alles wat op het web wordt gepubliceerd (W3Techs, 2019).

2. Mandarijn (1,117 miljoen)

 • Moedertaalsprekers: 918 miljoen mensen
 • Niet-moedertaalsprekers: 199 miljoen

Wanneer moedertaalsprekers en niet-moedertaalsprekers bij elkaar worden opgeteld, is het Mandarijn de op één na meest gesproken taal in de wereld. Als we alleen de moedertaalsprekers in aanmerking nemen, is dit de meest gesproken taal van alle talen in de wereld.

Binnen afzienbare tijd zullen een miljard mensen het Mandarijn als moedertaal spreken.

Het Mandarijn is niet echt een taal, maar een geheel van dialecten van de Chinese taal. Het is een verzamelnaam van dialecten die onderling begrepen worden.

Hoewel 20% van de internetgebruikers Chinees spreekt, is niet meer dan 1% van de inhoud op het web in die taal.

3. Hindi (615 miljoen)

 • Moedertaalsprekers: 341 miljoen
 • Niet-moedertaalsprekers: 274 miljoen

Het Hindi is, samen met het Engels, een van de 22 officiële talen van India, het op een na dichtstbevolkte land ter wereld. De taalverscheidenheid van het gebied (er bestaan vele talen naast elkaar, meer dan 1.600 zelfs) verklaart het grote aantal niet-moedertaalsprekers die het als lingua franca gebruiken.

4. Spaans (534 miljoen)

 • Moedertaalsprekers: 460 miljoen
 • Niet-moedertaalsprekers: 74 miljoen

Het Spaans is de op één na meest gesproken taal ter wereld, gemeten naar het aantal moedertaalsprekers. Het is ook de derde meest gebruikte taal op het internet.

De enorme koloniale expansie bracht de taal niet alleen naar Amerika, maar ook naar Afrika en Azië. Door migratie zijn de Verenigde Staten het land met het op één na grootste aantal Spaans sprekenden ter wereld.

5. Frans (280 miljoen sprekers)

 • Moedertaalsprekers: 77 miljoen
 • Niet-moedertaalsprekers: 203 miljoen

Dankzij het kolonialisme heeft het Frans zich over de hele wereld kunnen verspreiden. Vandaag is de romaanse taal de officiële taal van 29 landen op verschillende continenten.

Als het Engels de taal van het bedrijfsleven is, wordt het Frans beschouwd als de taal van de cultuur. Het enorme belang ervan blijkt ook uit het feit dat het de taal is met het op twee na grootste aantal niet-moedertaalsprekers.

6. Arabisch (274 miljoen sprekers)

 • Moedertaalsprekers: 245 miljoen
 • Niet-moedertaalsprekers: 29 miljoen

Arabisch is de officiële taal van 26 landen. Door deze territoriale verspreiding is het eigenlijk een verzameling dialecten. Het is ook de liturgische taal van de islam.

Het is niet alleen de taal die de enorme culturele erfenis van de Arabische wereld koestert, maar ook een noodzakelijk instrument voor het zakenleven in dit deel van de wereld.

7. Bengaals (265 miljoen sprekers)

 • Moedertaalsprekers: 228 miljoen
 • Niet-moedertaalsprekers: 37 miljoen

Bengaals is de officiële taal van Bangladesh. Het lijkt waarschijnlijk een verrassing dat een taal die op zo’n klein grondgebied wordt gesproken, voorkomt op een lijst van de meest gesproken talen ter wereld. Dit komt eigenlijk door de enorme bevolkingsdichtheid van die regio. De taal wordt ook gesproken in delen van India en Birma.

8. Russisch (258 miljoen sprekers)

 • Moedertaalsprekers: 154 miljoen
 • Niet-moedertaalsprekers: 104 miljoen

Minder verrassend is dat het Russisch tot de meest gesproken talen ter wereld wordt gerekend als we kijken naar de territoriale uitbreiding. Het is de officiële taal van vier landen, en wordt voornamelijk gesproken in alle landen die deel uitmaakten van de voormalige Sovjet-Unie. Het is de taal met het grootste aantal moedertaalsprekers in Europa.

9. Portugees (234 miljoen sprekers)

 • Moedertaalsprekers: 221 miljoen
 • Niet-moedertaalsprekers: 13 miljoen

Het Portugees is nog een van de talen die zich tijdens de Europese koloniale periode heeft uitgebreid. Vandaag is het de officiële taal van 9 landen, verdeeld over Europa, Amerika, Afrika en Azië. Het grootste aantal sprekers van het Portugees vinden we terug in Brazilië. Volgens hoeveelheid sprekers is het ook de meest gesproken taal van het zuidelijk halfrond.

10. Indonesisch (198 miljoen sprekers)

 • Moedertaalsprekers: 43 miljoen
 • Niet-moedertaalsprekers: 155 miljoen

Het is de officiële nationale taal van Indonesië, het op drie na dichtstbevolkte land ter wereld. We kunnen wel stellen dat het Indonesisch uniek is, omdat dit niet de moedertaal is van de meeste sprekers in Indonesië. Het is voor velen een tweede taal gesproken voor wederzijds begrip. In Indonesië worden immers meer dan 200 verschillende talen gesproken.

Ook interessant: De minst gesproken talen ter wereld.

Onze vertaaldienst testen?

Vraag een proefvertaling aan en leer ons bedrijf kennen.

Scroll naar boven